Kennel i hemmet – det här bör du tänka på

Att ha en kennel hemma kan vara väldigt trevligt och mysigt, men det finns en del att tänka på innan man börjar. När man har en kennel så kommer man att ha valpar i hemmet. Valpar tuggar gärna på allt och kommer att göra sina behov inomhus. Det gäller alltså att ha ett bra utrymme där man kan låta hundarna vara. Viktigt att mamma hund kan känna sig trygg och avslappnad i utrymmet så hon får lugn och ro med sina valpar. Det är mycket praktiskt att tänka på innan man drar igång.

En valp i mugg

Golvlampor är lätta att flytta och kan på ett enkelt sätt ge en mysig belysning. Man kan ställa lampan utanför själva hundhagen och på så vis skapa ett behagligt klimat för hundarna att vara i. Förutom det praktiska kring själva hundarna så krävs det en del pappersarbete för att driva en kennel. Hundarna ska registreras på ett korrekt sätt. Som uppfödare bör man också vara noga med vilka köpare som man säljer till. Låt de som ska köpa hundarna presentera sig och berätta vilka avsikter som de har med sin hund. Vissa kanske bara vill ha en sällskapshund och andra vill satsa på agility och liknande, varje hundras är unik och som uppfödare behöver man känna sin ras väl.

Fundera på varför du vill driva en kennel. Det kommer krävas en stor arbetsinsats då valpar inte sköter sig själv. Processen som parning och fram till att tiken får sina valpar kräver också omvårdnad. Se till att dina djur mår bra och om något uppstår på vägen så kan man behöva uppsöka veterinär. När man driver en kennel är det inte säkert att man kommer att tjäna pengar på det utan det ska mer ses som en hobby som man verkligen vill hålla på med. Hitta den hundras som passar dig bäst och satsa.

En glad hund

Man kan läsa mer på Svenska Kennelklubbens hemsida, både om att föda upp hundar och om olika hundraser. Vissa vill ha en mer aktiv hundras som man kan ha med sig när man exempelvis rider, andra vill ha en lugn familjehund. Hundar är fantastiska djur och den som har en kennel kommer att få otroligt mycket kärlek tillbaka från både hundar och köpare. Läs mer om detta redan idag.