Skydda din hund mot fästingar

Varje sommar är det samma visa, hur ska man skydda hunden på bästa sätt mot fästingbett? Om hunden blir biten av en fästing som är smittad med en fästingburen sjukdom är det risk att hunden blir sjuk och kan till och med dö. Därför är det jätteviktigt att man tar sitt ansvar som hundägare och ser till att denna har bästa möjliga skydd mot fästingar. De vanligaste sjukdomarna som hundar drabbas av om de blir bitna av fästingar är borrelia, rickettsia helvetica, TBE och neo. Dessa är alla väldigt plågsamma för hundar och somliga går inte att bota. Man kan märka på sin hund om de har drabbats av en av dessa sjukdomar om de plötsligt börjar bete sig annorlunda, tappar balansen, blir extremt trötta och så vidare. Då bör man åka till en veterinär så fort som möjligt så att hunden kan få lämplig behandling. En veterinär kan ofta fastställa orsaken till förändring i beteendet snabbt.

Fästingar kan bosätta sig i ditt hem

Även om man lyckas skydda sin hund mot fästingar på sommaren är det viktigt att komma ihåg att dessa små kryp kan ta sig in i små skrymslen i hemmet och stanna en lång tid. Det finns en viss risk att fästingar lever kvar i ditt hem i flera månader efter att de kommit in. I somliga fall är det bästa att kontakta Anticimex för hjälp att bli av med dessa ovälkomna insekter. Fästingar är dessvärre riktigt svåra att bli av med om man väl har fått in dem i huset. de kan lägga ägg inomhus och kan fullvuxna fästingar kan leva i upp till 6 månader utan att äta. Eftersom fästingar är en form av parasit lever de på andra levande varelser och behöver blod för att överleva, men som du kanske förstår kan de stanna ganska länge i ditt hem om de väl kommit in. Sedan lägger de ägg och då kan man få en invasion av små fästingar och det är riktigt svårt att bli av med.

Hur skyddar man sin hund?

Det finns olika metoder för att skydda din hund mot fästingburna sjukdomar. tbe vaccin är en lösning för att undvika åtminstone en sjukdom. Det finns flera olika vaccinationer man kan ge sina hundar men den mot TBE är vanligast. Man kan skaffa ett halsband med särskilt medel på som gör att varken fästingar eller deras ägg inte trivs eller överlever i hundens päls. Det kan dock vara lite krångligt eftersom man som människa inte vill komma i kontakt med det här medlet. Har man barn i närheten av hunden ska man absolut inte välja det här alternativet. Vidare finns det droppar som man kan ge sin hund. Medlet fungerar liknande halsbandet och det finns även här anledning att undvika alternativet om man har barn. Denna metod håller cirka 1-3 månader och för bästa resultat bör man ge detta till sin hund regelbundet. Man kan köpa dessa hos veterinären eller på vissa apotek.