Om man har en kennel finns det en hel del saker att tänka på. Är man själv ansvarig vet man ofta vilka risker som finns och därför ser man till att plocka undan efter sig och man lämnar inte saker framme på golvet om man är rädd om dem. Valptänder hittar det mesta, och de är vassa. När man får besök är det dock ofta inte lika självklart för besökarna vad som är farligt eller olämpligt att göra. Här tar vi upp några saker som kan vara bra att tänka på.
Hundhår på kläderna
Där det finns hundar får man räkna med att få hundhår på kläderna. Hundpälsen kan vara svår att få bort och om man får den på en finare kavaj kanske man inte har möjlighet att tvätta kavajen direkt. Det spelar ofta ingen roll om det är roliga, fula Jultröjor eller om det är nyårsklänningen som håras ner om man vill bära plagget just den dagen. Det säkraste sättet att undvika hundhåren är genom att man helt enkelt lägger eller hänger in kläderna i en garderob när de inte används.
Göm undan mediciner
En annan sak som är bra att tänka på är att ställa undan alla typer av mediciner. En liten, nyfiken eller hungrig hund kan lätt få för sig att medicinerna går att äta och då kan det uppstå enorma problem. En liten hund eller en valp kan dö redan av en mindre dos av vanliga receptfria tabletter. Det är alltså klokt att förvara alla mediciner inlåsta i ett medicinskåp. Det här skåpet får gärna finnas bakom ytterligare en dörr eller skåpslucka för att man ska vara än säkrare.
Hundar och småsaker
De flesta hundar kan få för sig att äta småsaker. Det spelar ingen roll om det är en liten leksakssoldat, ett gammalt tuggummi eller en cigarettfimp. Plötsligt tycker hunden att det ska ätas upp. Om det finns barn med i kenneln är det särskilt de som har en tendens att sprida smågrejer omkring sig och då kan det vara klokt att säga att de inte får ta ut några leksaker alls från sina rum. In till rummen kan man sedan ha en dörr eller grind som alltid ska vara stängd.
Om hunden får i sig något olämpligt
Om man ser att en hund på kenneln får i sig något olämpligt bör man med en gång kontakta sin veterinär för att fråga om råd. Ibland kan man avvakta och vänta på att saken ska komma ut den naturliga vägen. Andra gånger bör man få hunden att kräkas och i vissa fall blir det ilfart till närmaste veterinärstation. Om det är riktigt allvarligt kan hunden behöva opereras omgående. Då finns det ingen tid att förlora.