Kennel på landet

I dag finns kennlar spridda över i stort sett hela Sverige. Vissa av dem ligger i stan, medan andra ligger på landet. Men om man väljer att ha en kennel på landet, vad bör man tänka på?

Mer smuts

När man har en kennel på landet bör man vara förberedd på att det kan bli lite smutsigare inomhus än när kenneln finns i stan. I stan är det till exempel inte lika stor risk att man stöter på lerpölar och annat under promenaden. På landet är det ofta enkelt att släppa ut hundarna på tomten och det kan vara trevligt för dem men det leder också till att de springer mer fritt, rullar sig i saker med mera. Som ägare av kenneln kan det därför vara klokt att se till att det finns en handduk att torka hundarna med, och kanske en grind eller liknande så att de inte kan springa direkt utifrån och sedan hoppa upp i sängar eller soffor.

Sjukdomar

När kenneln ligger på landet är det ofta inte lika stor risk att stöta på andra hundar som om kenneln ligger i stan. Det kan göra att risken att hundarna drabbas av sjukdomar blir lite mindre. Just det gör att man kan rasta valparna utomhus lite tidigare än vad man kan i stan även om valparna inte är vaccinerade.

Andra djur

När man har kennel på landet och har andra djur samtidigt kan det dock vara klokt att hålla lite extra koll så att hundarna inte blir skadade av de andra djuren. Det kan förvisso vara roligt för hundarna att vara med bland djuren men det är då bra om de har lärt sig att inte vara i vägen. En spark eller tramp av en häst eller ko kan göra att hunden skadar sig allvarligt. Om hundarna är med i hagen gäller det också att de inte fastnar i foderhäckar för hästar eller liknande.

Det kan också vara bra att se till att hunden inte får i sig stora mängder foder för andra djur då den kan börja må dåligt, bli förstoppad med mera. Även om hunden skyddas från mycket när kenneln ligger på landet gäller det att hålla lite extra koll på sådant som egentligen inte är farligt, men som kan vara riktigt illa för en hund att få i sig eller råka ut för.

Valpköparna ska ta sig dit

En annan sak man måste tänka på om man har sin kennel på landet är att valpköparna måste kunna ta sig till kenneln. Många vill inte åka jättelångt med sin nya valp och en del personer har inte bil. Då kan man behöva hämta valpköparen, lämna denne och köparen eller se till att det finns bra kollektivtrafik till kenneln.