Städa när man har hund

När man har en hund kan man ganska snabbt märka att det behövs en del extra städning hemma. Hunden går in och ut efter promenader och kan då ha en hel del smuts med sig. Det fastnar också lätt smuts i pälsen på hunden som sedan lägger sig på golvet och i möblerna. På tal om päls är det också en hel del hundar som fäller mycket. Även det fällda håret måste tas bort.

Vardagsstädning med hund

En städning till vardags är ofta inte så jobbig om man kommer ihåg att städa lite men ofta. När man skaffar en hund kan man dock behöva vardagsstäda fler utrymmen varje dag. Man kan i regel säga att alla utrymmen hunden vistas i bör dammsugas varje dag och gärna våttorkas ett par gånger i veckan. När hunden fäller kan stora tussar hamna överallt och det är inte ovanligt att det hamnar hår både i soffor, på hyllor och andra platser. I vardagsstädningen bör man därför se till att damma av ordentligt och få bort allt hår och annan smuts.

Flytta med hund

Om man har haft hund i sin bostad och ska flytta kan det vara viktigt att städa lite extra noga. Det kanske är en allergiker som ska flytta in efteråt. Ibland kan hyresvärden rent av kräva att en professionell städfirma som till exempel Flyttstädning Sandviken eller liknande ska utföra städningen. Det kan kosta en del men som hundägare bör man vara beredd på den kostnaden.

Hundsjukdomar

Något man kanske inte tänker på så ofta är att hundar kan ha olika sjukdomar. Om man ofta har besök av andra hundar eller människor i hemmet kan det vara klokt att städa lite extra. På så sätt kan man undvika att den egna hunden smittas. Om man får in en sjukdom eller kanske ohyra kan man behöva göra en speciell sanering i huset. Det innebär att alla filtar, kläder och annat som hunden varit i kontakt med måste tvättas extra noga. Om en hundsjukdom fått fäste räcker det ofta inte med en lättare städning. Då behöver man verkligen se till att det blir rent på alla tänkbara ställen. Om man inte lyckas med det är risken mycket stor att sjukdomen eller ohyran kommer tillbaka gång på gång.

Att få bort hundhår

Som hundägare märker man snabbt att hundhår har en tendens att bita sig fast riktigt ordentligt. Ibland räcker det med att dammsuga eller våttorka golvet eller ytan för att få bort det men om håret sitter i textilier är det betydligt svårare. Ett bra tips är att ta en lätt fuktad gummihandske och dra över ytan. Det fungerar både på gardiner, dukar och tygklädda möbler av olika slag.