Kennlar


Vad är en kennel?
En kennel är ett företag eller en förening som föder upp hundar. Oftast bedriver kenneln någon form av avelsarbete där målet är att få så rasrena hundar som möjligt, och samtidigt läggs det ner en hel del energi på att undvika inavel och annat som kan försvaga de olika raserna. Ett annat mål vad gäller uppfödningen av valpar är att avla fram hundar (av en viss ras) som också besitter vissa egenskaper, till exempel ett extra gott luktsinne eller vänlighet i största allmänhet. Detta beror på att många kunder är ute efter att köpa en bra jakthund eller en hund som är duktig på att vakta huset på nätterna, och så vidare. De flesta kennlar i Sverige är anslutna till Svenska Kennelklubben.

Varför olika hundraser?
Människan har under tusentals år haft hundar som en del av familjen, och som ett tillskott och hjälp i det dagliga arbetet. Med tiden upptäckte man att hundarna hade lite olika egenskaper beroende på hur de såg ut. Vissa kanske var bra på att spåra upp jaktbyten, medan andra var utmärkta på att vakta bosättningen, och ytterligare hundtyper kanske var utmärkt sällskap rent allmänt.

large group of puppies on a white background.from left to right, Bernese Mountain Dog, mixed breed mastiff, French Bulldog, Finnish Lapphund, Dachshund, Labradoodle, chihuahua, German Shepherd and a chocolate Labrador

Sedan en lång tid tillbaka har människor koncentrerat sig på att förfina vissa egenskaper hos hundarna som man såg som eftersträvansvärda. Det kan röra sig om karaktärsdrag som att hundarna ska vara vänliga och lydiga, eller att de ska vara bra på att skydda ägaren från fiender eller att de ska kunna, som nämnts ovan, spåra upp jaktbyten.

Efter att det upptäcktes att hundar var mycket ”formbara” vad gäller egenskaper har antalet registrerade och godkända raser fullkomligt exploderat. Nu för tiden kan en blivande hundägare välja bland en stor mängd raser när det är dags att köpa hund. Vill ägaren ha en sällskapshund? Kanske en intelligent hund som kan läras upp att utföra olika tricks? En jakthund? En hund som kan vakta fårskocken hemma på gården? Valmöjligheterna är enorma, och detta tack vare ett gediget avelsarbete som bedrivits under en mycket lång tid.